Pășunea de ștejari seculari din Mercheașa

Share pe Facebook
Natură

Denumirea de pășuni cu arbori o primesc acele pășuni pe care pe care cresc arbori pe alocuri. Comunitățile tradiționale au apreciat mereu beneficiile oferite de arbori, în special umbra lor, fructele lor, dar nu în ultimul rând valorile lor estetice, culturale. Pășunile cu arbori au fost peisajele agrare specific al Europei, însă începând cu secolul al 19-lea au trecut printr-o decădere rapidă. În Transilvania încă se mai găsesc ”pășuni de arbori seculari”, iar pășunea din Mercheașa este recomandată pentru a face parte din cele șapte minuni ale Transilvaniei, fiind una dintre pășunile de arbori seculari activi din Centrul și Estul Europei.

Pășunea este situată lângă localitatea Mercheașa, are o suprafață de 1100 de hectare și în prezent este folosită pentru păscut de bivoli, vaci, cai (formă tradițională de păscut) respectiv de turme de oi. În cadrul proiectului ”Cei mai frumoși arbori ai României”, am luat în evidență toți arborii situați pe pășune: numărul acestora fiind de 442, din care 431 sunt stejari, iar restul sunt păr sălbatic, fag și salcie. Cu privire la stejari (gorun) menționăm faptul că în cazul a 262 de arbori circumferința trunchiului este între 400-500 cm, mărimea a 144 de stejari este cuprinsă  între 501-600 cm, respectiv ceilalți sunt între 601-950 cm. Pe pășunele de arbori din Mercheașa există trei stejari a căror mărimi depășesc 700 cm. Majoritatea acestor arbori au între 200 - 400 ani, însă există gorun de 600 și chiar de 900 ani. De asemenea, găsim un fag cu circumferința trunchiului de 921 cm și doi pomi de pere sălbatic cu circumferința de 300 cm. Circumferința trunchiului celui mai mare gorun de pe pășunea de la Mercheașa este de 921 cm și este protejat și popularizat sub denumirea de ”Bătrânul Carpaților”. Acesta este cel mai mare gorun roditor, cunoscut din Transilvania și al doilea din România.

De ce este o „minune” această pășune de arbori? Pe deoparte, fiindcă această pășune este unică. Potrivit opiniei unor specialiști, pășunea de arbori de la Mercheașa este cea mai mare pășune activă de stejari seculari din Europa (exclusiv pe peninsula Iberică). Pe de altă parte, este o minune că au rămas pe pășune acești arbori seculari. Pretutindeni în Europa, dar și în Transilvania, arborii bătrâni sunt tăiați în cazul în care, din cauza părților uscate, alterate, moarte, își pierd productivitatea, funcțiile lor economice. În cazuri de excepție, pentru valoarea lor estetică și culturală se pot lăsa câțiva arbori, însă pe pășunea din Mercheașa se găsesc mai multe sute de arbori bătrâni! Pentru valoarea lor  ecologică și pentru individualitatea acestei moșteniri culturale deosebite, propun cu deosebită plăcere ca această pășune să fie aleasă una dintre cele șapte minuni ale Transilvaniei.

  • 4.5 Curățenie

  • 4.5 Protejat

  • 4.5 Accesibilitate

  • 4.5 Spectaculos

  • 3.5 Neatins

(Bazat pe 10 opinii )








Recomandat de

Dr. Hartel Tibor

Cercetător ecologic, conferențiar universitar