Sovata – Lacul Ursu

Share pe Facebook
Natură

Este cel mai mare lac heliotermic din lume. S-a format pe un carst de sare în 1875. Având o formă asemănătoare unei piei întinse de urs, oamenii i-au dat numele de Lacul Ursu. Conţinutul de sare pe suprafaţă este 100 g/l, iar la adâncime este de două, trei ori mai mare. Apa, datorită fenomenului helioterm se încălzeşte şi la 35°C. Deasupra densităţii mari a apei sărate, pârâurile ce se varsă crează un strat de câţiva centimetri de apă dulce de densitate mică, care, datorită efectului de seră împiedică ieşirea la suprafaţă şi răcirea apei sărate. Apa este utilizată pentru a trata infertilitatea, bolile reumatice şi inflamatorii.

 

Potenţialul lacului a fost remarcat prima dată de proprietarul terenului, Sófalvi Illyés Lajos, care în anul 1900 a înfiinţat oficial Staţiunea de Sus. Prin urmare, Lacul Ursu a fost numit la început Lacul Illyés. În ghidul de baie din 1902, este deja cunoscut sub numele de „Lacul Ursu tip Illyés”. Din 1910, se numeşte doar Lacul Ursu.

 

După formarea sa, în cel mai fierbinte strat s-au măsurat şi 80°C, dar datorită persoanelor care fac baie şi a apei dulce care se varsă, temperatura ei scade constant. Lacul, pentru a recâştiga echilibrul lui sărat-dulce, 2 ore pe zi trebuie să se odihnească, atunci nimeni nu are voie să intre în apă şi să facă baie.

 

Lacul Ursu este o apă vie, adică apă vie pe un sol sărat. Deoarece solul este în mişcare continuă, adânciturile şi alunecările de teren sunt destul de frecvente.

 

La 30 decembrie 2015, Administraţia Locală a oraşului Sovata a finalizat proiectul denumit Drumul Sării, în cadrul căruia au fost create trasee şi promenade în jurul Lacului Ursu. Sunt prezentate valorile protecţiei naturii prin traseele cu zone de odihnă, vederi panoramice, panouri informative, lacurile sărate (Lacul Ursu, Lacul Aluniş, Lacul Mierlei, Lacul Verde și Roșu) şi lacurile de apă dulce (Lacul Paraschiva şi Lacul Șerpilor), Valea Sărată/ Sóspatak-völgye şi pădurile de fag-stejar, ce s-au format pe rocile de sare.

 

Poate că nici nu se poate imagina o dimineaţă mai bună decât să vă treziţi auzind cântecul păsărilor la Sovata, fiind însoţiţi de primele raze de soare și făcând baie în Lacul Ursu, atunci, când apa e rece la suprafaţă, dar în adâncime apa ne mângâie picioarele cu o căldură plăcută.

  • 3.8 Curățenie

  • 4 Protejat

  • 4.9 Accesibilitate

  • 4.3 Spectaculos

  • 2.5 Neatins

(Bazat pe 32 opinii )








Recomandat de

SCA

Societatea Carpatină Ardeleană