Salina Praid și Muntele de Sare

Share pe Facebook
Natură

Muntele de sare din Praid, precum și Salina Praid se numără printre cele mai vizitate obiective ale Transilvaniei. Existența comunei Praid, care numără 6502 locuitori (conform recensământului din 2011), este strâns legată de exploatarea de sare și de cea forestieră. Blocurile de sare ale zonei erau cunoscute și în epoca romană, exploatări având loc și pe vremea aceea, cu așa-ziși „cancelari” desemnați pentru a coordona lucrările. Cu rezervele sale de sare, ar putea aproviziona toată Europa timp de mai multe sute de ani. În prezent vizitatorii sunt așteptați cu mai multe atracții turistice și posibilități de divertisment.

Stațiunea Praid este  o localitate tipic submontană. Este situată la limita județelor Harghita și Mureș, în valea dintre Muntele de Sare și Muntele „Malom-hegy” (Morii).  Localitatea se află la sud de Munții Gurghiu, într-o depresiune formată de râurile Târnava Mică, Corund și Praid, între creste și dealuri cu pante ușoare, la o altitudine de 490-506 m. Râul Târnava Mică traversează comuna.

Depunerea de sare a început la sfârșitul Cretacicului și la începutul Paleogenului, când, în lacul rupt de Marea Paratethys, care a umplut și depresiunea, s-a depus sarea, în urma schimbării climatice, cu aproximativ 20 de milioane de ani în urmă. Sedimentele care s-au depus de-a lungul mileniilor pe deasupra straturilor de sare, au ridicat treptat sarea la suprafaţă, baza aflându-se la 3 km sub pământ, și reprezintând câteva miliarde de tone de sare.

Salina nouă, care se poate vizita în prezent, a fost deschisă între anii 1976-1981. În afară de scopul turistic al salinei, ea este frecventată mai ales de persoanele cu afecțiuni respiratorii și astmatice, deoarece, la adâncimea de 120 m aerul este deosebit de bogat în aerosoli. Pacienții pot face tratamente de mai multe zile. Salina oferă a multitudine de posibilități de divertisment, pentru a face trecerea timpului mai plăcută, între care amintim: o capelă al cărei altar este sculptat în sare și unde preoți de diferite religii țin slujbe în mod alternativ, un teren de joacă pentru copii și o grădină de corzi.

Canionul de Sare se află între Ocna de Jos și Praid, și este vizibil și de pe drumul principal. Este accesibil din direcția ambelor sate. Canionul s-a format de către pârâul Corund, care a împărțit în două blocul de sare. Vizitatorii pot vedea diferite formațiuni de sare, printre altele și pârghiile de sare, care sunt în schimbare continuă datorită efectului eroziunii apei. Apoi se mai găsesc doline, izvoare sărate, și toată lumea poate încerca bazinul cu nămol sărat, care a fost recent renovat. Canionul se poate străbate pe jos, pe un traseu didactic cu o lungime de un kilometru, care este prevăzut cu marcaje și cu panouri informative. Se poate vedea și Mina Iosif, care în timp s-a prăbușit, şi care făcea parte din exploatarea minieră veche; de aici cândva s-a extras sarea cu ajutorul cailor și a pieilor de bivol.

Canionului de Sare este mai puțin cunoscut de către turiști. În timpul verii, este recomandat ca turiștii să aducă și costumele de baie, deoarece au posibilitatea să încerce şi baia de sare, precum și oportunitățile oferite de ștrandul cu apă sărată deschis recent la Praid.


  • 4.8 Curățenie

  • 3 Protejat

  • 4.8 Accesibilitate

  • 3.9 Spectaculos

  • 3 Neatins

(Bazat pe 23 opinii )








Recomandat de

Asociația Ținutului Secuiesc Verde

Organizație non-guvernamentală pentru protecția mediului