Piatra Secuiului din Rimetea

Share pe Facebook
Natură

Localitatea Rimetea se vizita încă din jumătatea secolului al XIX-lea, datorită mai multor scriitori, care atrag atenția asupra unicității acestui loc, dar mai ales asupra ruinelor cetății de pe muntele denumit Piatra Secuiului, de lângă sat.

Prin mineritul său, a câştigat o semnificaţie timpurie şi a obţinut statutul de oraş liber. În 1659, familia Thorockay, care deţinea pământurile din zonă, prin decret legal, a făcut din locuitorii oraşului iobagi. Între familia Thorockay, care era favorizată de putere, şi oraş a avut loc o confruntare sângeroasă la 17 noiembrie 1702 şi s-a încheiat cu intimidarea minerilor. Potrivit etnografului maghiar Orbán Balázs, ramele ferestrelor caselor din Rimetea sunt vopsite din acel moment în roşu. Viaţa paşnică a oraşului de atunci a devenit furtunoasă. La data de 15 martie 1704, generalul austriac Tiege a atacat aşezarea, care simpatiza cu curuţii, a ucis oameni, a distrus biserici şi a dat foc oraşului. În 1784 soldaţii lui Horea au invadat oraşul. Bărbaţii au luat parte cu mult curaj în luptele războiului de independenţă din 1848–49. Gărzile naţionale rămase acasă au luptat eroic cu trupele române care au atacat Aiudul, Unirea, Vințu de Sus şi Colţeşti. Luptele războiului de independenţă au condus, de asemenea, la eliberarea de sub înrobirea moşierilor. Oraşul a fost distrus în 1870 de un incendiu, casele de piatră din centru fiind construite după incendiu.

 

Locuitorii oraşului au adus la suprafaţă şi au prelucrat minereu de fier în cantităţi mari, şi în cantităţi mai mici au extras argint, aur şi staniu. Locuitorii sunt de religie unitariană. Biserica lor a fost construită în 1670. Biserica ortodoxă din centru a fost construită în 1938. De-a lungul secolelor, din congregaţie s-au distins patru episcopi transilvăneni. Kriza János, folclorist şi episcop unitarian, şi-a petrecut aici copilăria.

 

La Rimetea, Piatra Secuiului, clădirile satului, biserica, muzeul, vestimentaţia spectaculoasă a locuitorilor, mormintele de piatră, înmormântarea Farșangului (Carnavalul din Rimetea) atrag nenumăraţi turişti în fiecare an.

 

Piatra Secuiului este un masiv calcaros ce se înalţă între Rimetea şi Pietroasa. Cele două vârfuri sunt despărțite de o râpă foarte abruptă, ceea ce face ca soarele să răsară de două ori, pentru acei oameni care locuiesc în partea de nord a localității. Este singurul loc din lume, unde soarele răsare de două ori: după ce răsare în Est, dispare în spatele primului vârf şi de aici apare din nou, a doua oară. Partea nordică a masivului, mai scundă, poartă și numele de „Colții Trascăului” și adăpostește ruinele unei fortărețe medievale. Pe latura sudică se află Gaura Pietroasa şi peştera numită Csepegővár, care asigurau adăpost și refugiu împotriva tătarilor. Al treilea vârf al Pietrei Secuiului este Várszikla (Várhegy), unde stau ruinele cetății Trascăului (Colțești), care a fost construită în mai multe etape începând cu secolul XIII, de către familia nobililor de Trascău, Thoroczkay, iar în timpul războaielor a oferit adăpost secuilor.

  • 4 Curățenie

  • 3 Protejat

  • 4.3 Accesibilitate

  • 5 Spectaculos

  • 1.8 Neatins

(Bazat pe 10 opinii )








Recomandat de

Keszeg Vilmos

Etnograf, profesor universitar