Înflorirea rododendronului în Munţii Rodnei

Share pe Facebook
Natură

Înălţimea crestei principale a Munţiilor Rodnei variază între 1900 şi 2300 m. Bujorul de munte (rhododendron) pe alocuri apare chiar şi în zona superioară a limitei vegetaţiei arborescente (1600 – 1800 m), iar de aici se regăseşte până la nivelul celor mai înalte creste.

De obicei apare după veștejirea primelor flori ale primăverii, după topirea zăpezii, iar perioada de înflorire variază în funcția altitudinii și a cantității de zăpadă așternută iarna. La altitudinile de 1600-1800 m poate să apară chiar și la sfârșitul lunii mai, în vreme ce la altitudinile de 2200 m vor înflori în mijlocul lunii iunie, însă uneori înflorirea completă este la începutul lui iulie, când se poate admira în splendoarea ei deplină.

Această perioadă, însă, poate diferi de la an la an, de asemenea și intensitatea de înflorire: sunt perioade când coastele munților sclipesc într-un roz uniform, iar în anul următor sunt doar câteva pete mai mari. Aspectul munților se schimbă în totalitate atunci când înfloresc bujorii, însă sentimentul este greu de descris prin cuvinte, nici fotografiile nu pot reflecta în totalitate aceea splendoare. Doar pentru acest aspect merită organizarea unei excursii în perioada înfloririi bujorilor de munte.

  • 3.3 Curățenie

  • 4 Protejat

  • 0 Accesibilitate

  • 0 Spectaculos

  • 0 Neatins
Recomandat de

Grupul PONT

Asociere civilă